جاهای دیدنی شیراز
جاهای دیدنی شیراز : شیراز شهر شعر و ادب فارسی است. تخت جمشید بزرگترین و نامآورترین بنای تاریخی جهان نیز در نزدیکی این شهر قرار دارد. این شهر با تمام ویژگیهای شهری و تاریخیاش، بهتنهایی میتواند یکی از ارزشمندترین مناطق گردشگری ایران محسوب شود.
شیراز یکی از مقاصد محبوب گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی است. در اردیبهشت ماه این شهر با شکوفههای بهارنارنجش به بهشتی زمینی تبدیل میشود. علاوه بر تمامی جذابیتهای این شهر، مردمان آن هم از عواملی هستند که بهدلیل خوشرویی و میهماننوازی گردشگران را علاقهمند میکنند تا بارها و بارها به این شهر سفر کنند. در ادامه با ما در جهانگردان همراه باشید تا شما را با جاذبه های دیدنی شیراز آشنا کنیم.
ارگ کریم خان
ارگ کریم خان یکی از یادگاریهای دوران زندیه در مرکز شهر شیراز است. کریم خان زند پس از آن که شیراز را پایتخت خود اعلام کرد، این ارگ را برای زندگی انتخاب کرد و اینگونه شد که این ارگ به ارگ کریم خانی شهرت یافت. ارگ در سالهای ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی بنا شد و کریم خان بهترین معماران و همچنین بهترین مصالح را برای ساخت آن به کار گرفت.

در دوران قاجار ارگ کریم خان بهعنوان محل زندگی فرمانداران محلی استفاده می شد، اما حکمرانان پهلوی از آن بهعنوان زندان استفاده کرده و خسارات زیادی بر ارگ وارد آوردند. در سال ۱۳۵۰ ارگ کریم خان به اداره فرهنگ و هنر آن زمان واگذار شد. امروزه ارگ کریم خان بازسازی میشود تا از آن بهعنوان موزه بزرگ فارس استفاده شود.
بازار وکیل شیراز
بازار وکیل هم به دستور کریم خان زند ساخته شده است و یکی از قدیمیترین و مشهورترین بازارهای سنتی ایرانی است. این بازار در مرکز شهر شیراز قرار گرفته است و معماری بسیار زیبایی دارد.
میتوان گفت که امروزه تمام قسمتهای این بازار سالم باقی مانده است و خریدوفروش و تجارت هنوز هم در رگهای بازار وکیل جریان دارد و میتوان آن را قلب تپنده تجارت شیراز نامید.

مانند دیگر بازارهای قدیمی، هر بخش از بازار وکیل بسته به صنعت و کالاهایی که در آن فروخته میشود، نامهای مختلفی دارد. بازار وکیل از گچ، آجر و آهک ساخته شده که روی پایههایی از تختهسنگهای تراشیده قرار گرفتهاند. این بازار با شمارهی ۹۲۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
صنعت توریسم و گردشگری چیست؟(2)
مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک به فرمان میرزا حسن علی خان، یکی از اعیان شیراز که به نصیرالملک مشهور بود، ساخته شد و ساخت آن حدود ۱۲ سال (از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ هجری شمسی) طول کشید. در قسمت شمالی مسجد صحن بسیار بزرگی قرار دارد و ورودی آن دارای طاقنمای بزرگی است و سقف آن را با کاشیهای رنگ به رنگ زینت دادهاند.

درمجموع این مسجد دو در ورودی و دو شبستان شرقی و غربی دارد. مسجد نصیرالملک دو ایوان شمالی و جنوبی نیز دارد که شباهت زیادی به هم ندارند؛ ایوان شمالی بسیار زیباتر از ایوان جنوبی است. مرمت این مسجد از سالها پیش آغاز شده است و کارشناسان سعی دارند طبق اخرین استانداردهای جهانی و به بهترین نحو این کار را به انجام رسانند. این مسجد در جنوب خیابان لطفعلی خان زند، در نزدیکی شاهچراغ و در کوچهی نصیرالملک قرار دارد.
باغ ارم
باغ ارم که از اماکن دیدنی و پرطرفدار شیراز محسوب می شود، در زمینی به شکل مستطیل ساخته شده و دیوارهای دور باغ از جنس گل بود که اکنون جای آن ها با نرده های آهنی عوض شده اند. در برخی از بخش های باغ شیب هایی وجود داشت که معماران برای آن که آن شیب ها را از بین ببرند در آن قسمت ها، پله هایی را ساخته اند. در قسمت غربی باغ، ساختمان های اصلی جای گرفته اند که این ساختمان ها شامل عمارت اصلی و اندرونی آن می باشد. این بخش باغ که ساختمان ها در آن قرار دارند دارای ارتفاع بیشتری نسبت به سایر نقاط باغ هستند.

جالب است بدانید که تاریخ دقیق ساخت باغ ارم شیراز هنوز هم ناشناخته ماندهاست و حتی اطلاعات دقیقی از بنیان گذار اولیه آن هم در دسترس نیست. در سفرنامههای قرن دهم و یازدهم هجری، اشارههایی به این باغ شدهاست.
جهانگردان از دوران صفوی، باغ ارم را آباد و باشکوه توصیف میکردند ولی نکته قابل توجهتر سیر تاریخی این باغ است؛ باغ ارم در دوران سلجوقیان و آل اینجو وجود داشته و کریم خان زند در دوران سلطنت خود، آن را مرمت کرده و آباد نگه داشتهاست
باغ دلگشا
باغ ایرانی ساختار و طراحی منحصربهفردی دارد: در مسیر عبور جوی آب قرار دارد، با دیوارهای بلند محصور است و در داخل باغ عمارت تابستانی و استخر آب قرار دارد. این سه مشخصه، باغهای ایرانی را متمایز میکند. در واقع جهانگردن اروپایی پس از مشاهده باغهای ایرانی، آنها را با مشخصه و نام «پرشین گاردن» وصف کردند.
باغ دلگشا در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده است و بهطور دقیقتر در سمت جنوب تنگ آبخان و در دامنه کوهستان قرار دارد. برای دسترسی میتوانید از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. اتوبوسهای خطوط پایانه شهید دستغیب-بلوار نارنجستان و بلوار نارنجستان-پایانه نمازی در نزدیکی این مکان، ایستگاهی به نام چهارراه دلگشا دارند. نزدیکترین ایستگاه مترو نیز، ایستگاه ولیعصر است که از این مکان چند کیلومتری فاصله دارد و از آنجا باید در بلوار سلمان فارسی سوار تاکسی شوید

سابقه آبادانی باغ دلگشا به زمان پیش از اسلام و دوران ساسانیان باز میگردد. این باغ در نزدیکی کهندژ قرا داشت. باغ مذکور در دوران صفویه نیز از باغهای مهم و تفریحی بود و در عکسهای گردشگران اروپایی هم دیده شده است. علاوه بر این، در زمان تیمور گورکانی در بهترین وضعیت خود و در اوج آبادانی بود، بهگونهای که تیمور با دیدن آن، دستور ساخت باغی را با همین نام در سمرقند داد.
باغ جهان نما
باغ جهان نما با مساحت ۵ هکتار در شمال شرقی شهر، چهارراه حافظیه به عنوان کهن ترین باغ شیراز قرار گرفته است. این باغ از آثار دوره زندیه در میان چند مکان تاریخی دیگر از جمله حافظیه، هفت تنان، دروازه قرآن، باباکوهی واقع گردیده است. در وسط باغ عمارت ۸ ضلعی به سبک عمارت کلاه فرنگی ایجاد و محوطه آن با ۱۶ قطعه چمن به سبک فرش های ایرانی گلکاری شده است. باغ جهان نما در سال ۱۳۸۳ توسط شهرداری و میراث فرهنگی احیا و مرمت گردیده و همچنین در سال ۱۳۵۱ به ثبت آثار تاریخی ملی رسیده است.

- ۰۱/۰۱/۲۳